Bakan Bolat: İsrail’i ateşkese zorlamak amacıyla elimizdeki ekonomik enstrümanları kullanıyoruz « HABER PRESSE

8 Haziran 2024 - 22:32

Bakan Bolat: İsrail’i ateşkese zorlamak amacıyla elimizdeki ekonomik enstrümanları kullanıyoruz

Son Güncelleme :

08 juin 2024 - 6:57

Hak geldi batıl zail oldu
Bakan Bolat: İsrail’i ateşkese zorlamak amacıyla elimizdeki ekonomik enstrümanları kullanıyoruz

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, « Filistin’e insanı yardım konusunda dünyada birinci sıradayız. Bunun yanında da İsrail’i ateşkese zorlamak amacıyla elimizdeki ekonomik enstrümanları kullanıyoruz ve bununla dünyaya örnek olduk. İsrail’le ticareti durdurarak dünyaya örnek olan ilk ülke de Türkiye oldu » dedi

Toplantıda Türkiye ve Filistin arasındaki ikili ekonomik ilişkilerin yanı sıra, İsrail’in Filistin’de uyguladığı insanlık dışı  katliam sonrasında Türkiye’nin Filistin ekonomisinin kalkınmasına ve Filistin ile olan ticari ilişkilerin sürdürülmesine yönelik öncelikli konular ele alındı.

Toplantı sonunda iki bakan, mutabık kalınan konuları kapsayan bir protokol imzaladı. Protokolde iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşması bünyesinde yer alan Ortaklık Komitesinin ve Ekonomik İşbirliği Yüksek Konseyi’nin daha sıkça toplanması kararı alındı.

Ayrıca Türkiye’den Filistin’e mal ticaretinin bu aşamada kesintisiz devam etmesi için de bir mekanizma bu protokol çerçevesinde onaylandı. Türkiye, kısa süre önce Filistin’e hurma ihracatında sağladığı gümrük vergisiz kota miktarını 5000 tona yükseltti.

Diğer taraftan, Filistin tarafından ticari kolaylık için ilave talep edilecek ürünlerin de serbest ticaret anlaşmasına eklenmesi hususunda iki ülke teknik ekiplerinin çalışması kararlaştırıldı.

Yine Filistin’de üretilen ürünlerin coğrafi işaretleme süreçlerinin hızlandırılması için iki bakan bir yol haritasını belirledi. Bakanlar, imzalanan protokol doğrultusunda üç ay içerisinde tekrar bir araya gelerek, mutabık kalınan hususlarla ilgili gelişmeleri gözden geçirecek.

« Filistin ekonomisinin olumsuz etkilenmemesi için kendi üzerimize düşeni yapıyoruz »

Ticaret Bakanı Bolat, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede Filistin Ekonomi Bakanı Muhammed el-Amur ile bir araya geldiklerine dikkati çekerek, Türkiye-Filistin arasında ilişkilerin ve ticaretin gelişmesi noktasındaki konuları ele aldıklarını ve yapılacak işleri görüştüklerini dile getirdi.

Türkiye’nin israil ile ihracat ve ithalat işlemlerinin ikinci bir duruma kadar durdurulması nedeniyle Filistin tarafının ticaretinin etkilenme durumunu ve bu konuda yapılacak konuları değerlendirdiklerini kaydeden Bolat, görüşmenin iki taraf için de çok faydalı geçtiğini söyledi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.