Türkiye uzay çalışmalarında hedefine emin adımlarla ilerliyor « HABER PRESSE

8 Eylül 2024 - 00:43

Türkiye uzay çalışmalarında hedefine emin adımlarla ilerliyor

Son Güncelleme :

27 mai 2024 - 8:10

Hak geldi batıl zail oldu
Türkiye uzay çalışmalarında hedefine emin adımlarla ilerliyor

Türkiye’nin ilk astronotunu ocak ayında uzaya gönderen Türkiye, ikinci astronotunu da bilimsel çalışmalarını sürdürmek amacıyla uğurlamaya hazırlanırken, Milli Uzay Programı’nda yer alan maddeleri birer birer hayata geçirme hedefine emin adımlarla ilerliyor

Uzay alanındaki faaliyetleri için 1985’te harekete geçen Türkiye, bu alandaki ihtiyaçlarını  AR-GE yoluyla karşılamak üzere TÜBİTAK UZAY’ı kurdu. Burada daha çok Uydu çalışmaları yapılırken, Türkiye’de tasarlanan ve üretilen, uzay tarihi olan ilk ürünler bu kurumun içinden çıktı.

« Gökyüzüne bak Ay’ı gör »

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Şubat 2021’de Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nı « Ay’ı görmek istiyorsan gökyüzüne bak » sloganıyla duyurdu.

Programdaki « Ay’a ilk temasın sağlanması » hedefi için ise çalışmalar sürdürülüyor. Ayrıca yeni nesil uydu geliştirme alanında dünyayla rekabet edebilecek ticari marka ortaya çıkarılması da hedefleniyor.

Ülkeye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirilmesi, uzaya erişimin sağlanması ve uzay limanı kurulması, uzay havası ya da meteorolojisi alanına yatırım yapılması ve bu alanda yetkinliğin artırılması ana hedefler arasında bulunuyor.

Türkiye’yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularında daha ileri seviyeye taşımak, ülkede uzay sanayi ekonomi sistemini daha da geliştirmek ve uzay teknolojisi geliştirme bölgesi kurmak da programdaki başlıklar arasında yer alıyor.

Böylece Türkiye, 600 milyar dolara erişen ve hızla 1 trilyon dolara çıkması öngörülen uzay ekonomisinden pay alma hedefine emin adımlarla ilerliyor.

İnsanlı ilk uzay misyonu

Programda belirlenen 10 hedef kapsamında öncelikle « bir Türk vatandaşının uzaya gönderilmesi » maddesi gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nda geçen yılın nisan sonunda başlayan dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’te yaptığı konuşmada, Alper Gezeravcı’nın asil ve Tuva Cihangir Atasever’in de yedek uzay yolcuları olarak belirlendiğini bildirmişti.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.