Şiddet olaylarına sahne olan Yeni Kaledonya’da OHAL ilan edildi « HABER PRESSE

19 Eylül 2024 - 17:01

Şiddet olaylarına sahne olan Yeni Kaledonya’da OHAL ilan edildi

Son Güncelleme :

15 mai 2024 - 18:50

Hak geldi batıl zail oldu
Şiddet olaylarına sahne olan Yeni Kaledonya’da OHAL ilan edildi

Olaylarda 3 kişi yaşamını yitirdi

Fransa deniz aşırı toprağı Yeni Kaledonya’da iki günden bu yana yaşanan ve 3 kişinin ölümüyle sonuçlaran şiddet olaylarına karşı Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Olağanüstü Hal ilan etti. 

“Bağımsızlık” için yapılan 3 referandumda “Fransız Toprağı” olmaya devam kararı alınan Yeni Kaledonya’da başlayan olaylar çığırından çıktı. Pazartesi akşamından itibaren yağma ve talana dönüşen şiddet olayları adayı tamamen sardı. Fransız Parlamentosu’nun alt kadanı Ulusal Meclisi’nin Yeni Kaledonya’da seçim listeleri hakkındaki anayasal reformu onaylamasından sonra patlak veren şiddet olaylarında 3 kişi yaşamını yitirdi.

Pasifik Okyanusu’ndaki adada iki gün önce baş gösteren şiddet olayları yağmalamaya dönüştü. Bağımsızlıktan yana olan liderlerin sükunete yönelik çağrılarına rağmen durmayan protestocular adayı birbirine kattı

Yaşanan çatışmalarda yüzden fazla güvenlik görevlisi ile yüzlerce kişinin yaralandığı bildirildi. Yağma ve talana dönüşen şiddet olaylarında evler, işyerleri, mağazalar ve kamu binaları ateşe verildi.

Bu sabah Elysee Sarayı’nda yapılan Güvenlik ve Savunma Konseyi toplantısına başkanlık eden Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, şiddet olaylarının tırmandığı adada bir sonraki emre kadar OHAL ilan edildiğini duyurdu. Elysee Sarayı tarafından yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bugün saat 16.30’da Bakanlar Kurulu’nu toplayacağı duyuruldu. 

Fiji ve Avustralya arasında yer alan ve sömürgecilik dönemi sonrasında  Fransa nın bir parçası olmaya devam eden Yeni Kaledonya’da bağımsızlık için yapılan üç referandumda « hayır » kararı çıkmasına rağmen, bağımsızlık yanlısı gruplar  yerli Kanak halkını örgütlemeye devam ediyor

hp

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.